TopDoktor Lekáreň Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia. Ambulancie našich lekárov zostávajú otvorené aj počas obmedzenia pohybu. Objednať sa môžete online ako ste zvyknutí, prajeme veľa zdravia.

Žlučové kameny: vznik a léčba

1. Co způsobuje vznik žlučových kamenů?

Není jednoznačně objasněno, co způsobuje vznik žlučových kamenů – je to proces, který je ovlivňován rizikovými faktory, přičemž některé souvisí se stravou a životním stylem, ale některé ne je možné ovlivnit (genetické, zdravotní). Základem tvorby konkrementů je vysoký obsah cholesterolu v žluči a jeho metabolismus nebo příliš mnoho bilirubinu v žluči, důležitým faktorem je i schopnost žlučníku se vyprazdňovat. Pokud část vytvořené žluči zůstává v žlučníku, dochází ke koncentraci jejích látek (cholesterol, bilirubin, soli vápníku), které postupně krystalizují a tvoří se žlučníkové kameny.

Rizikové faktory životního stylu:

- strava: vysoký obsah tuků nebo cholesterolu, nízký obsah vlákniny, přejídání

- nadváha, obezita, málo pohybu

- prudké hubnutí a různé diety

Genetické rizikové faktory:

- ženské pohlaví (estrogen zvyšuje cholesterol, progesteron zpomaluje kontrakce žlučníku)

- věk nad 60 let

- rodinná predispozice (výskyt žlučových kamenů u přímých příbuzných)

Zdravotní rizikové faktory:

těhotenství

- leukémie, jaterní cirhóza, srpkovitá anémie, cukrovka

- užívání některých léků s vysokým obsahem estrogenu, léky na hormonální terapii nebo na snížení cholesterolu

 

Chcete-li se dozvědět více o žlučových kamenech, můžete si přečíst náš článek – Žlučové kameny: co jsou a jaké mají projevy?

 

2. Jaké jsou možnosti léčby žlučových kamenů?

Pokud nedochází k žádným projevům žlučníkových kamenů, léčba obvykle není nutná. Problémy se žlučovými kameny většinou nastávají, když se pohnou a způsobují částečné zablokování (příležitostné epizody biliární koliky) nebo se zaseknou ve žlučových cestách, což bývá spojeno s ostrými bolestmi. Bolest roste s rozsahem blokády. Okamžitá lékařská pomoc je nutná, pokud je bolest intenzivní, trvá více než 6 hodin, spojuje se s horečkou, třesem, zežloutnutím pokožky a bílku očí.

Diagnostika cholecystolitiázy se skládá z těchto kroků a vyšetření: anamnéza (zjišťování: kdy se bolesti začaly a jaká je jejich intenzita, životní styl a stravovací návyky, jiná onemocnění, užívané léky, rodinná predispozice), klinické vyšetření (prohmatání a poklop břicha), testy (laboratorní vyšetření krve – odhalování infekce, žloutenky, pankreatitidy a  jiných komplikací způsobených žlučovými kameny), zobrazovací vyšetření (zdroj zablokování)-např. ultrasonografické vyšetření žlučníku - USG (zjišťování žlučových kamenů), endoskopický ultrazvuk (identifikace menších kamenů) nebo jiné zobrazovací metody (např. – cholescintigrafie - HIDA skenování, CT , MRI, orální cholecystografie a jiné). Následnou léčbu ovlivňují klinické příznaky a průběh nemoci, složení žlučového kamene není velmi důležité. Pokud konkrementy způsobují závažné zdravotní problémy, obvykle se doporučuje odstranění kamenů s celým žlučníkem (trávicí systém funguje i bez žlučníku).

Léčba žlučových kamenů může být:

konzervativní – při asymptomatické formě: pravidelné USG vyšetření 1x ročně, kolikovitá forma: klidový režim, hladovka, dieta, léky na uvolňování křečí

endoskopické odstranění kamenů – trubicí vedenou přes hrdlo

chirurgická – operace se doporučuje při kolikovité formě, ale i při asymptomatické formě, pokud kámen roste, je větší než 2 cm – při obou formách většinou miniinvazivním laparoskopickým postupem, není-li to možné, uplatňuje se cholecystektomie otevřenou cestou (otevření břišní dutiny). Oba typy operací se provádějí v celkové anestezii a konkrementy se odstraňují i se žlučníkem. Efektivita zákroku je vysoká. Těžké komplikace nebo úmrtí jsou vzácné.

Prevence vzniku žlučových kamenů: dodržovat zdravý životní styl (vyvážená strava – omezit potraviny s vysokým podílem tuků,  konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, jakož i jídla s vlákninou, dostatek pohybu), nevynechávat jídla během dne, vyšší hmotnost snižovat postupně.

 

Pokud Vás zaujalo téma žlučových kamenů a chtěli byste se o nich dozvědět ještě více, doporučujeme Vám prostudovat si následující článek a studiu zaměřené na obecné informace a na problematiku léčby žlučových kamenů.

 

Pokud se u vás vyskytly příznaky jako je náhlá, zesilující se krátká nebo i dlouhodobá bolest v pravé horní části břicha pod žebrovým obloukem nebo ve středu břicha, která vystřeluje. nebo do pravého ramene a návrat bolestí je v různě dlouhých časových intervalech, průjem, zácpa, nadýmání, zastavení odchodu plynů, nevolnost nebo zvracení, nechutenství, pálení žáhy, zápach z úst, říhání, pocení, horečka, zimnice, neklid, tria , rychlý tlukot srdce, nízký krevní tlak, šedá stolice, moč barvy čaje, zežloutnutí kůže kolem očí a bílek očí, svědění kůže, bledost,měli byste navštívit odborného lékaře – gastroenterologa, který diagnostikuje vaše onemocnění a určí způsob léčby. Chcete-li termín co nejdříve, můžete využít TopDoktor .